Tegenwoordig heb je veel mogelijkheden om je huis of bedrijf te beveiligen, zoals het slimme alarmsysteem van Home8 alarm. Maar, een goed begin is het halve werk. Het allereerste mechanische inbraakalarm werd namelijk al honderden jaren geleden uitgevonden in Groot-Brittannië.

Waakdieren

Heb je je ooit afgevraagd waar het idee voor een inbraak alarm vandaan kwam? De geschiedenis ervan is interessant, omdat de behoefte naar bescherming en veiligheid duizenden jaren geleden ook al bestond. Het idee van een inbraakalarm is in feite ontstaan nadat mensen waarde gingen hechten aan het eigen bezit, en zich realiseerden dat ze dit kwijt konden raken. Voordat er überhaupt een alarm werd uitgevonden, werden vooral waakhonden en vee ingezet om huiseigenaren te waarschuwen voor ongenodigde gasten. Zo zetten de Romeinen in hun tijd al ganzen in om hen voor gevaar te alarmeren. Indringers konden niet ongemerkt langs de ganzen komen. Daarvoor kakelden de vogels te hard en klapperden wild met hun vleugels.

Het eerste deuralarm

In 1700 maakte een Britse uitvinder genaamd Tildesly het eerste anti-inbraak deuralarm. Dit inbraakalarm bestond uit een set klokken die mechanisch aan een deurslot werden gekoppeld. Wanneer indringers de deur probeerden te openen, werden huiseigenaren gealarmeerd door het geluid van de klokken. Het idee van de uitvinder was dat de dief van schrik meteen het hazenpad zou kiezen.

Het eerste model inbraakalarm

Vervolgens ontdekte de Amerikaan Augustus Russel Pope hoe hij van elektriciteit, magneten en een bel een vroege versie van het moderne inbraakalarm kon maken. Dit alarm werkte op een batterij en kon los op een deur of raam worden geplaatst. Er liep een elektronische stroom door de magneet, waardoor de bel aan het trillen werd gebracht. Het systeem werd op een deurframe in de muur gemonteerd. Op 21 juni 1853 vroeg Pope patent aan op zijn uitvinding.

Lang kon hij hier echter niet van genieten. Tussen 1857 en mei 1858 werd Pope ernstig ziek. Hij verkocht zijn patent daarom voor 1500 Amerikaanse dollar aan zakenman Edwin Holmes. Op 24 mei van dat jaar overleed Pope aan de gevolgen van tyfus. Holmes vervaardigde het alarm daarna in zijn fabriek in Boston en probeerde deze aan de man te brengen.  In eerste instantie waren mensen sceptisch: men was over het algemeen bang voor elektriciteit. Er werd gedacht dat dit alleen maar gevaren met zich mee zou brengen en de verkoop ging dan ook niet goed. In zijn zoektocht naar een betere markt verplaatste Holmes zijn handel daarom in 1859 naar New York. Deze stad stond immers bekend als de plek waar de meeste inbrekers van het land huishielden.

Ondanks de heersende angst voor elektriciteit, lukte het Holmes tegen 1861 door middel van overtuigende advertenties om zijn product te verkopen aan prominente en vooraanstaande inwoners van New York. Vijf jaar later was zijn klantenbestand al gegroeid tot zo’n 1200 afnemers. In de jaren die volgden bouwde hij de uitvinding verder uit en voegde nieuwe functies toe, zoals een klok die het alarm aan- en uit kon zetten. Later nam Holmes’ zoon Edwin het bedrijf over, nadat zijn vader was overleden. Met deze handel was de basis gelegd voor de ontwikkeling van wat wij nu kennen als een modern inbraakalarm.

 

Verdere ontwikkeling van het inbraakalarm                                                     

Met de komst van straatverlichting en andere elektronische functies, werden mensen steeds minder bang voor de gevaren van elektriciteit. Na de Tweede Wereldoorlog nam de ontwikkeling van thuisalarmsystemen een vlucht. Het inbraakalarm werd betaalbaar en bovendien veelzijdiger in gebruik. Tegen de jaren negentig waren dergelijke systemen uitgegroeid tot een standaardfunctie.
En vandaag de dag schrijft Home8 deze geschiedenis voort. Passend bij de huidige beveiligingstrends heeft Home8 alarm een innovatief doe-het-zelf alarmsysteem ontwikkeld. Gebaseerd op videoverificatie, door jouzelf. En dat niet alleen: Home8 is het enige systeem waarmee je de hulpdiensten direct voorziet van bewijs. Daar kan toch geen waakhond, gans of klok tegenop.

Wil je weten wat een hedendaags inbraakalarm allemaal in huis heeft? Neem contact met ons op of kom langs in de winkel.