Home8 Alarm
Home8 Alarm
Burgemeester Keijzerweg 14
3352 AR Papendrecht
078 641 64 10 - info@home8-alarm.nl

Buurtpreventie via WhatsApp

Geschreven door op Onder het motto "samen staan we sterk" dragen steeds meer mensen hun digitale steentje bij aan de veiligheid in hun buurt. Inmiddels zijn er al enkele duizenden WhatsApp-groepen voor buurtpreventie ontwikkeld in Nederland.

“Alle oren en ogen welkom bij WhatsApp buurpreventie Zevenhuizen” – De Stentor, 25 juli 2017
“Gemeente Berg en Dal zoekt beheerders WhatsApp-buurtpreventie” – N1, 25 juli 2017
“Ook Houten krijgt WhatsApp Buurtpreventie-bord” – AD.nl, 14 juli 2017

Dit is slechts een kleine greep uit de berichtgeving van de afgelopen tijd over WhatsApp-groepen voor buurtpreventie. Onder het motto “samen staan we sterk” dragen steeds meer mensen hun digitale steentje bij aan de veiligheid in hun buurt. Inmiddels zijn er al enkele duizenden WhatsApp-groepen ontwikkeld in Nederland.

Buurtpreventie door middel van WhatsApp-groepen

In een WhatsApp groep voor buurtpreventie houden buren elkaar op de hoogte van alarmerende situaties, zoals een inbraak of verdachte personen in de wijk. Dit gebeurt vaak in samenwerking met de gemeente en de politie. En dat werkt: in wijken met WhatsApp-groepen blijkt het aantal inbraken aanzienlijk af te nemen. In veel gemeenten wil men dan ook effectief gebruik gaan maken van deze groepen, zoals in het Gelderse Berg en Dal: “als het aan de gemeente Berg en Dal ligt werkt buurtpreventie via WhatsApp-groepen prima. Zo goed, dat men dit nu in de hele gemeente actief wil gaan inzetten. Daarom doet de gemeente een oproep aan bewoners om zich aan te melden om beheerder van zo’n groep te worden” (N1, 25 juli).

Stichting WAPB

Inmiddels zijn er al ruim 7000 bestaande WhatsApp-groepen in Nederland. En dat aantal blijft groeien. Om overzicht te houden over al deze groepen en deze zo effectief mogelijk in te richten, is er twee jaar geleden zelfs een speciale stichting opgericht: Stichting WABP (afkorting van WhatsApp Buurtpreventie). Bij deze stichting kunnen de verschillende groepen zich aanmelden. De stichting ziet toe op de zichtbaarheid en vindbaarheid van de beheerders van alarm app-groepen en brengt bestaande groepen met elkaar in contact. Goede samenwerking is namelijk essentieel om van een alarm app-groep een succes te maken, zo stelt de organisatie op haar website.

WhatsApp-groep bij jou in de buurt

Wil je weten of er bij jou in de wijk al een groep actief is, dan kun je dat vinden op de kaart op de website van WAPB. Zijn er bestaande groepen bij jou in de wijk, dan wordt hiervan het e-maildres weergegeven waarbij je je voor deze groep kunt aanmelden. Ook kun je informatie opvragen bij jouw gemeente. Mogelijk hebben zij ook een aanmeldformulier beschikbaar waarmee je jezelf bij bestaande groepen kunt inschrijven.

Zelf een WhatsApp-groep beginnen

Bestaat er nog geen buurtpreventie groep bij jou in de buurt, dan  kun je er natuurlijk ook zelf een starten (hiervoor open je  WhatsApp  en klik je op de optie ‘nieuwe groep’). Heb je nog geen  telefoonnummers van jouw buurtgenoten, dan kun je bijvoorbeeld  langs de deuren gaan, de gemeente inschakelen of een bericht  plaatsen op een Facebookpagina van jouw buurt of wijk. Let wel:  aan een WhatsApp groep kunnen op dit moment maximaal 256  mensen deelnemen.
Als maker van de groep ben jij nu ook meteen de beheerder, die  erop toeziet dat de regels in de chat worden nageleefd. Ook is het  handig als beheerders van verschillende groepen met elkaar in  contact staan, bijvoorbeeld via een aparte WhatsApp-groep. Zij  kunnen dan informatie met elkaar uitwisselen en met hulp van de politie bijvoorbeeld een verdacht voertuig in de wijk opsporen.

Buurtpreventie en Home8

Heb je een alarmsysteem van Home8, dan kun je niet alleen jouw eigen veiligheid vergroten, maar ook die van jouw buurt of wijk. Home8 is immers een doe-het-zelf alarmsysteem, dat werkt op videoverificatie door jouzelf via de Home8 app op je smartphone of tablet. Beeldmateriaal van jouw systeem kun je ook met buurtgenoten delen: direct in de app, door telefoonnummers van wijkgenoten op te slaan als noodcontacten of geautoriseerde gebruikers; of door bijvoorbeeld een screenshot te maken van jouw beeldmateriaal en deze te delen via WhatsApp. Stel, je hebt een buitencamera van Home8 die zowel jouw voordeur als die van de buren filmt, dan kan het zeker zinvol zijn om beeldmateriaal met je buren te delen. Neem een kijkje in de shop voor meer informatie over de verschillende beschikbare starterkits en producten.

8449-pexels-photo-46924.jpeg

Alles in huis voor 'n veiliger thuis ®

 • Slimste alarmsysteem van Nederland
 • Doe-het-zelf: installeren binnen 30 minuten
 • Slimme mix van gebruikers, locaties en functies, alle aangesloten apparaten te bedienen vanuit één app
 • Gratis verzenden en retourneren
 • Ook verkrijgbaar op:
 • Amazon
 • Coolblue
 • Bol
 • Hubo
 • Epine
 • Kieskeurig