Dwaalgedrag komt veel voor bij dementiepatiënten, voornamelijk bij mensen met de ziekte van Alzheimer. De Geo-fence Sensor van Home8 is speciaal ontwikkeld om ondersteuning te bieden bij dergelijk gedrag en de gevaarlijke situaties die dit met zich mee kan brengen.
Dementiepatiënten in Nederland
Het aantal mensen met dementie in Nederland is aanzienlijk en zal in de toekomst alleen maar toenemen, meldt het Ouderenfonds op basis van de Dementiemonitor en Alzheimer Nederland. Naar verwachting zal deze groep groeien van 260.000 mensen in 2015 tot meer dan een half miljoen in 2050. Door de huidige moeilijke situatie in de zorg blijven steeds meer kwetsbare ouderen, waaronder ouderen met dementie, langer thuis wonen. De zorg voor dementiepatiënten komt dan ook voor een groot deel neer op mantelzorgers. Van deze mantelzorgers voelt 31% zich tamelijk tot zwaar belast in de zorg, stelt het Ouderenfonds.
Zware last voor mantelzorgers
En dat is niet verwonderlijk. Wanneer bijvoorbeeld de partner van een dementiepatiënt zorgt draagt voor zijn of haar man of vrouw, zal dat betekenen dat deze partner allerlei taken moet overnemen en ook beslissingen maakt voor en over de patiënt, terwijl overleg met hem of haar steeds minder goed gaat, en hij of zij het gevoel van kameraadschap en wederkerigheid steeds vaker moet missen. Maar het overnemen van allerlei taken is niet het enige dat als zwaar kan worden ervaren door mantelzorgers. Het beheersen van gedragsproblemen die geassocieerd worden met dementie en de behoefte om constant toezicht, kunnen voor de verzorgers veel stress opleveren. Een van de meest voorkomende gedragsproblemen bij dementiepatiënten is dwaalgedrag.
Dwaalgedrag bij dementiepatiënten
Doordat mensen met dementie steeds verder achteruitgaan in het geestelijk functioneren, komt het steeds vaker voor dat zij de weg kwijtraken en dat het besef van tijd en plaats bij hen vermindert. Naast verdwalen door een ruimtelijke desoriëntatie, is dwalen voor mensen met dementie een veel voorkomende vorm van loopgedrag waarbij zij zich zonder doel voortbewegen. Dergelijk gedrag is het meest levensbedreigende gedrag dat gepaard gaat met dementie en kan dus tot gevaarlijke situaties leiden – zelfs tot opname in een instelling of ziekenhuis (waarbinnen dit dwaalgedrag ook weer problemen kan opleveren) en in zeer ernstige gevallen tot overlijden. Dwaalgedrag wordt dan ook gezien als een van de meest moeilijk te beheersen problemen bij dementie. Het omgaan met dit gedrag, en tegelijkertijd het voorzien in de overige zorgbehoeften van de dementiepatiënten, kan leiden tot angst bij mantelzorgers en professionele zorgverleners.
Aan de andere kant kan dwaalgedrag ook een positieve uitwerking hebben op de patiënten zelf, doordat dit gedrag kan zorgen voor beweging. Dit kan dan weer positief werken voor de bloedcirculatie, conditie en daarnaast zorgen voor een regelmatiger slaappatroon en stressvermindering. Daarom zou dit dwaalgedrag binnen een veilige omgeving nuttig kunnen zijn. Het is dan ook van belang dat er op een goede en veilige manier kan worden omgegaan met dit gedrag.
Geo-fence Sensor als ondersteuning
De Home8 Geo-fence Sensor is speciaal ontwikkeld om in dergelijke situaties uitkomst te bieden. Geofencing houdt in dat er een bepaalde veilige zone wordt ingesteld. Hierbij wordt dus een gebied afgebakend rond een woning of zorggebouw. Bij overschrijding van deze geografische grens wordt de zorgverlener gewaarschuwd door de sensor door een melding in de app op zijn of haar smartphone of tablet. Op die manier kan de sensor fatale ongelukken voorkomen, en behouden dementiepatiënten hun vrijheid in een veilige omgeving.