Home8 Alarm
Home8 Alarm
Burgemeester Keijzerweg 14
3352 AR Papendrecht
078 641 64 10 - info@home8-alarm.nl

Hoe brandveilig is jouw huis? Drie belangrijke tips voor brandpreventie

Geschreven door op Wat kun je zelf doen aan brandpreventie? Hoe maak je de kans op brand in jouw huis zo klein mogelijk? Volg deze vier tips en zorg ervoor dat jouw woning al een stuk brandveiliger wordt.

Wat kun je zelf doen aan brandpreventie? Hoe maak je de kans op brand in jouw huis zo klein mogelijk? Volg deze drie tips en zorg ervoor dat jouw woning al een stuk brandveiliger wordt.

Laat apparaten niet onnodig standby staan

Hier heb je misschien zelf nog niet aan gedacht: zet elektronische apparaten helemaal uit als je ze niet gebruikt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan je computer, het beeldscherm van je computer of je televisie. Laat apparaten niet onnodig standby staan. Dit is veiliger, en je bespaart ook nog eens stroom, al is het maar op kleine schaal.

Veeg de schoorsteen minimaal een keer per jaar

Heb je een schoorsteen in jouw huis, dan is het in het kader van brandpreventie zeker aan te raden om deze minimaal een keer per jaar schoon te vegen of dit te laten doen. Doe je dit niet, dan heb je een verhoogde kans op brand in de schoorsteen. Van buiten- en binnenaf kan zich namelijk een brandbare laag in de schoorsteenpijp vormen. Denk bijvoorbeeld aan vogelveren van buiten en onverbrande deeltjes gestookt hout van binnen. Hierdoor kan zich op den duur een zeer brandbare, teerachtige laag gaan vormen. Het is dus van groot belang dat deze laag af en toe wordt weggeveegd. Je kunt merken dat de laag in de pijp te dicht wordt, als rookgassen terugslaan in de kamer wanneer je het haardvuur hebt branden. Dit kan ook weer koolmonoxidevergiftiging veroorzaken.

Installeer een brand- en koolmonoxide melder

En dat brengt ons gelijk naar het volgende punt: het gevaar van koolmonoxide (CO). Koolmonoxide is een zeer gevaarlijk, levensbedreigend gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van materialen als hout, gas, of benzine. Een kleine hoeveelheid koolmonoxide kan al leiden tot bewusteloosheid en zelfs tot overlijden. Het gas heeft de onheilspellende bijnaam ‘sluipmoordenaar’: omdat het niet te ruiken, te zien of te proeven is, kunnen mensen het dus ook niet waarnemen. Gelukkig kan de speciale Home8 brand-en koolmonoxide melder dat wél. Deze sensor draagt bij aan de brandpreventie in jouw huis door het registreren van een snelle stijging van en een te hoge temperatuur, en het detecteren van rook en koolmonoxide. Hiervan ontvang je direct een melding in de app op jouw mobiele apparaten. Plaats je deze sensor in de buurt van een Home8 camera, dan kun je door middel van beeldverificatie meteen zelf controleren of er actie moet worden ondernomen.

Tip: Herken jij de signalen van een CO-vergiftiging? Test het met de ‘Koolmonoxide Kennis Test‘ van de Brandweer.

8458-pexels-photo-280076.jpeg

Alles in huis voor 'n veiliger thuis ®

 • Slimste alarmsysteem van Nederland
 • Doe-het-zelf: installeren binnen 30 minuten
 • Slimme mix van gebruikers, locaties en functies, alle aangesloten apparaten te bedienen vanuit één app
 • Gratis verzenden en retourneren
 • Ook verkrijgbaar op:
 • Amazon
 • Coolblue
 • Bol
 • Hubo
 • Epine
 • Kieskeurig