Home8 Alarm
Home8 Alarm
Burgemeester Keijzerweg 14
3352 AR Papendrecht
078 641 64 10 - info@home8-alarm.nl

100 jaar jong. Steeds meer mensen worden 100 jaar of ouder

Geschreven door op Vorige week schreven we over de toegenomen levensverwachting in Nederland volgens het RIVM. Het aantal Nederlanders van 100 jaar en ouder zal in de komende twee decennia bijna verviervoudigen, zo meldde het onderzoeksinstituut. Maar ook in de rest van de wereld neemt de vergrijzing en het aantal eeuwelingen flink toe. Een paar feiten op een rij.

Vorige week schreven we over de toegenomen levensverwachting in Nederland volgens het RIVM. Het aantal Nederlanders van 100 jaar en ouder zal in de komende twee decennia bijna verviervoudigen, zo meldde het onderzoeksinstituut. Maar ook in de rest van de wereld neemt de vergrijzing en het aantal eeuwelingen flink toe. Een paar feiten op een rij.

100-plussers in Nederland

Op 1 januari 2017 woonden er in Nederland 2.225 mensen van honderd jaar of ouder. Dat is 124 meer dan vorig jaar en ruim twee keer zo veel als twintig jaar geleden, blijkt uit cijfers van het CBS. Volgens de meest recente bevolkingsprognose zijn er in 2031 meer dan 4 duizend 100-plussers in ons land.

Oudste Nederlander

Onlangs bereikte de oudste inwoner van Nederland, mevrouw Geertje Kuijntjes, de respectabele leeftijd van 112 jaar. Zij werd geboren in Gorinchem op 19 juli 1905 en woont daar nog steeds. Mevrouw Kuijntjes was kostuumnaaister van beroep tot aan haar pensioen. Ze is altijd erg actief geweest en reisde veel en ver. Haar laatste reis maakte zij zelfs toen ze al 102 jaar oud was. En ze deed maar liefst 40 keer mee aan de Nijmeegse Vierdaagse, voor het laatst op haar 88ste.Tot zes jaar geleden woonde Kuijntjes zelfstandig. Omdat ze sindsdien lichamelijk wat achteruit ging, woont ze nu in een verzorgingstehuis, maar is nog steeds helder van geest. Ze is van plan om 120 jaar te worden.

Griekenland: land van eeuwelingen

In 2015 telde Nederland 128 mensen van honderd jaar of ouder per miljoen inwoners. Wij behoren daarmee tot de middenmoot in Europa, aldus het CBS. Griekenland staat qua vergrijzing op 1 met wel 565 eeuwelingen op één miljoen inwoners, gevolgd door Portugal en Frankrijk.

Oudste mens ter wereld

Het record van de oudste nog levende mens ter wereld behoort momenteel toe aan de Jamaicaanse Violet Mosse-Brown, die op 10 maart 1900 werd geboren in Trelawny. Met haar hoge leeftijd is ze ook meteen de oudste Jamaicaanse ooit. Naar verluidt woont ze nog steeds in hetzelfde huis als waar ze ter wereld is gekomen. Haar geheim voor een lang leven: hard werken en veel naar de kerk gaan.
Mevrouw Brown is de oudste mens op aarde sinds het overlijden van haar voorgangster, de Italiaanse Emma Morano, op 15 april dit jaar. Emma Morano werd geboren in 1899 en was daarmee de laatste persoon ter wereld die werd geboren in de 19e eeuw. Ook zij had haar eigen recept voor een lang leven: het eten van 3 eieren per dag (waarvan 2 rauw) en héél veel koekjes. Mevrouw Morano zou in haar leven in totaal meer dan 100 duizend eieren hebben gegeten. Ze werd 117 jaar en 137 dagen oud.

Oudste mens ooit

De Franse Jeanne-Louise Calment is de oudste mens ooit van wie de geboorte- en sterfdatum officieel bekend zijn. Ze werd maar liefst 122 jaar en vijf maanden oud. Naast de oudste mens ooit, was ze ook langer dan wie dan ook recordhoudster van de titel ‘oudste nog levende mens’: namelijk 9 jaar en 6 maanden.

8543-100-jaar.jpg

Alles in huis voor 'n veiliger thuis ®

 • Slimste alarmsysteem van Nederland
 • Doe-het-zelf: installeren binnen 30 minuten
 • Slimme mix van gebruikers, locaties en functies, alle aangesloten apparaten te bedienen vanuit één app
 • Gratis verzenden en retourneren
 • Ook verkrijgbaar op:
 • Amazon
 • Coolblue
 • Bol
 • Hubo
 • Epine
 • Kieskeurig