Steeds meer ouderen hebben een smartphone, tablet, of allebei. En dat biedt mogelijkheden voor handige applicaties. Naast onze Home8care app zijn er veel andere apps die het dagelijks leven van ouderen net een beetje makkelijker, veiliger en natuurlijk leuker kunnen maken. Wilt u weten welke apps niet op uw telefoon of tablet mogen ontbreken? Wij houden de trends in de gaten en voorzien u maandelijks van advies. Vandaag: vijf al wat oudere apps die u niet mag missen.
App 1: WhatsApp
WhatsApp is het grootste sociale medium in Nederland op dit moment. En ook de rest van de wereld telt vele WhatsApp gebruikers: meer dan 1 miljard mensen in meer dan 180 landen, zo stelt WhatsApp zelf. Wellicht weet u al hoe deze app werkt, maar we lichten deze hier toch nog even kort toe. Met WhatsApp (de naam is een woordspeling op de uitspraak ‘What’s Up’) wisselt u gemakkelijk en snel berichten uit met vrienden, familie en kennissen. U kunt berichten versturen naar telefoons over de hele wereld. Ook kunt u bellen of videobellen via deze app (gratis of tegen lage kosten). Leuk en handig, om in contact te blijven met de (klein)kinderen, bijvoorbeeld!
App 2: Thuisarts.nl
Heeft u last van klachten en twijfelt u of u naar de huisarts moet gaan? Dan kan de Thuisarts.nl app uitkomst bieden. Deze app ondersteunt u voor, tijdens en na uw huisartsenbezoek. De app is een initatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de wetenschappelijke vereniging van huisartsen, en voorzien van betrouwbare informatie over allerlei medische onderwerpen. Daarmee kunt u uw klachten zelf aanpakken of u voorbereiden op een gesprek met uw huisarts. Bovendien kunt u met deze app om extra uitleg en advies vragen, medicatieherinneringen instellen en de gegevens van uw huisarts bijhouden.
Een vergelijkbare, tevens veelgebruikte app is ‘Moet ik naar de dokter’.
App 3: NOS Teletekst
In veel landen in Europa houdt Teletekst op te bestaan. Ook in Nederland: zo is RTL in april dit jaar al gestopt met RTL Text. Gelukkig heeft de NOS nog geen plannen om Teletekst van de buis te halen en bestaat er een digitale variant: de NPO Teletekst app. Zo kunt u op de oude vertrouwde manier het nieuws volgen, zonder dat u uw tv hoeft aan te zetten. Handig, en op uw smartphone of tablet kunt u de menu’s zelfs nog makkelijker bedienen dan met de afstandsbediening van de tv.
App 4: Buienradar
Heeft u plannen om erop uit te gaan, en wilt u weten of u een paraplu mee moet nemen – of zelfs maar beter binnen kunt blijven? De Buienradar app laat het u weten. In deze applicatie kunt u een 2-uur, 3-uur en 24-uur weersverwachting bekijken. Op de radarbeelden kunt u zien waar en hoeveel regen er voorspeld wordt. U kunt zelfs tot straatniveau inzoomen, om letterlijk te zien wat er boven uw hoofd hangt. Daarnaast beperkt deze app zich niet tot regenbuien en brengt u ook op de hoogte van andere weersomstandigheden, zoals onweer, temperatuur, mist, sneeuw, wind en – ook niet onbelangrijk – muggen!
App 5: Wordfeud
Senioren doen er goed aan om op hun oude dag af en toe het brein nog eens flink aan het werk te zetten. Dit kan geheugenverlies en symptomen van ziekten als Alzheimer en Parkinson uitstellen of zelfs voorkomen. Wordfeud is de digitale versie van het klassieke bordspel Scrabble en laat uw hersenen kraken! U kunt dit spel spelen tegen vrienden of familie, of een willekeurige tegenstander.
Al deze apps zijn gratis te downloaden voor iOs en Android.