Ben je onlangs geschrokken van een inbraak bij jou in de buurt en maak je je zorgen dat inbrekers het mogelijk ook op jou gemunt hebben? Met deze 7 manieren om je huis te beveiligen maak je de kans dat jij het volgende slachtoffer wordt zo klein mogelijk.
1. Zorg voor verlichting met bewegingsdetectie
Bewegingsgeactiveerde verlichting kan helpen om jouw huis ‘s nachts te beveiligen. Deze lampen gaan aan wanneer ze beweging signaleren. Hiermee schrik je potentiële indringers dus al af voordat ze überhaupt jouw huis bereiken. Ramen en deuren zijn bijvoorbeeld goede plekken om dergelijke verlichting te installeren, net als andere donkere hoekjes rond jouw woning. Wanneer je de lampen hoog genoeg plaatst, kan niemand erbij komen en kunnen deze dus ook niet worden uitgeschakeld of beschadigd.
2. Voorzie je ramen van gelaagd veiligheidsglas
Ramen op de begane grond vormen een van de meest populaire toegangspunten voor inbrekers. Traditioneel glas is erg breekbaar en kan met één enkele slag aan diggelen worden geslagen. Het is daarom verstandig om jouw ramen te voorzien van speciaal gelaagd veiligheidsglas, ook wel gelamineerd glas genoemd. Let op: dit is niet hetzelfde als dubbel glas! Waar met dubbel glas twee losse glasplaten met daartussen een laag lucht of edelgas worden bedoeld, bestaat gelaagd glas uit twee of meer op elkaar geplaatste glasplaten met daartussen een speciale, taaie laag kunststof folie. Doordat het glas versmolten is met de folie, valt deze bij een breuk niet uiteen, maar ontstaat er alleen een ster of barst. Inbrekers die dit glas willen breken, zullen daarvoor dus verschillende keren hard op het glas moeten slaan. En dat maakt natuurlijk te veel lawaai… Grote kans dus dat de dief in kwestie het opgeeft en snel de benen neemt. Bijkomend voordeel is trouwens dat het glas niet alleen beschermt tegen inbraak, maar je huis ook voorziet van een betere isolatie.
3. Installeer een beveiligingssysteem
Een beveiligingssysteem is een effectief afschrikmiddel tegen inbrekers. Zo’n 60% van de inbrekers kiest liever een ander doelwit als ze een bewakingssysteem of camera’s ontdekken. Het Home8 videogeverifieerde beveiligingsysteem bevat niet alleen een alarm en binnencamera, maar ook bewegingssensoren en deur- en raam sensoren. Samen met je familie bewaak je je huis en ontvang je meteen meldingen van noodsituaties. Zodra een inbraak is bevestigd, schakel je in de app meteen de politie in en voorzie je hen van bewijs. Dit alarmsysteem schrikt dus niet alleen af, maar speelt ook actief een rol in het oppakken van de dief.
4. Snoei heggen, struiken en bomen regelmatig
Achter een grote heg of struik kan een dief zich goed verstoppen. Maak het inbrekers dus niet te makkelijk en snoei deze regelmatig, zodat ze niet hoger komen dan tot kniehoogte. Heeft de dief geen plek om zich te verbergen, dan zal hij immers sneller het hazenpad kiezen. Hetzelfde geldt voor al het andere groen rond jouw huis en tuin: zorg ervoor dat geboefte zich nergens kan verschuilen en er geen takken zijn die dieven helpen jouw huis binnen te klimmen. Daarnaast heb je met goed bijgehouden groen beter overzicht over je tuin, straat en buren.
5. Schaf een Smart Plug aan
Binnenverlichting dat op een Home8 Smart Plug is aangesloten, kun je bedienen met je smartphone. En dat is handig voor als je ‘s avonds of ‘s nachts niet thuis bent. Je kunt dan namelijk de verlichting aanzetten om inbrekers de indruk te geven dat er iemand binnen is. En met de Smart Plug kun je zelfs schema’s instellen, die verbonden apparaten automatisch aan- of uitzetten. Zo kun je ervoor zorgen dat niet dezelfde lampen de hele nacht branden, want dat kan natuurlijk ook weer opvallen.
6. Word lid een Buurtpreventie WhatsApp-groep
Sluit je aan bij een WhatsApp groep voor buurtpreventie bij jou in de wijk en overleg met de lokale politie over hoe je een inbraak herkent, een verdachte identificeert en wat je in noodgevallen moet doen. Samen sta je sterk! Extra ogen en oren zijn altijd welkom, en zo kunnen jij en je buurtgenoten elkaar een handje helpen. Is er nog geen WhatsApp groep bij jou in de buurt? Dan kun je er natuurlijk ook zelf een beginnen.
7. Beoordeel de zwakke plekken van jouw huis
Verplaats jezelf in de schoenen van een inbreker en bekijk wat de zwakke plekken zijn van jouw huis, zowel overdag als ‘s nachts. Kunnen ramen bijvoorbeeld makkelijk open, zitten er sloten los of liggen waardevolle spullen in het zicht? Dat zijn allemaal factoren die inbrekers kunnen aantrekken. Wacht niet met beveiligingsmaatregelen tot het te laat is, maar zorg ervoor dat jouw huis zo veilig mogelijk is!