Steeds meer en meer hulpverleners zoals de politie of brandweer verlangen meer informatie wanneer er een alarmmelding binnenkomt. De reden hiervoor is eenvoudig uit te leggen. 98 procent van alle alarmmeldingen zijn vals alarm. Met andere woorden; de politie of brandweer rukt 98 van de 100 alarmmeldingen voor niets uit.
Hoe kan het zo zijn dat er zoveel valse alarmmeldingen worden gemeld? Je kunt in eerste instantie vrij eenvoudig vaststellen dat valse alarmmeldingen (ook wel genoemd “ongewenste alarmmeldingen") zich hoofdzakelijk voordoen sinds de introductie van alarmsystemen. Maar de aard van het probleem doet zich al veel langer voor. Een politierapport uit 1993 begint met de volgende paragraaf.
"Onnodige oproepen van politie als gevolg van valse alarmmeldingen zijn uitgegroeid tot een enorm probleem. Een alarmsysteem is normaliter een nuttig afschrikmiddel maar met 98 procent valse alarmmeldingen is het een bijna ondraaglijke last voor wetshandhavingsinstanties geworden. De verwachte groei in het gebruik van alarmsystemen voorspelt alleen maar meer verslechtering van het probleem."
Het rapport gaat dieper in op de gevolgen van valse alarmmeldingen zoals de impact op het politiekorps, verspilling van tijd en geld en de afnemende afschrikkende werking van alarmsystemen. Vandaag de dag is als het gevolg van landelijke bezuinigingen er minder ondersteunend personeel beschikbaar waardoor er nog kritischer wordt gekeken naar het gevolg van valse alarmmeldingen en de impact daarvan.
De publieke veiligheid kan hiermee zelfs in het geding komen. Immers, een politieagent die reageert op een valse alarmmelding is op dat moment niet beschikbaar voor andere (geverifieerde) alarmmeldingen.
Al jarenlang wordt er geprobeerd de problemen met valse alarmmeldingen op te lossen. Variërend van trainingen aan de installateur en de eindgebruiker en juridische wijzigingen (een boetebeleid op valse alarmmeldingen). Technische oplossingen zoals betere apparatuur zijn echter sterk achtergebleven. Terwijl hier misschien wel de oplossing ligt.
Video-verificatie en alarmsystemen
Tot voor kort. Omdat er steeds meer wordt gevraagd een alarmmelding te kunnen verifiëren is het tijd voor een andere manier van omgaan met alarmmeldingen. Een “geverifieerd alarm” betekend eigenlijk dat een getrainde meldkamer operator de aanwezigheid van mensen in een huis of bedrijf heeft vastgesteld door middel van een getuigenverslag, audio of video. Hierdoor kan de operator direct vaststellen of er een strafbaar feit aan de gang is. Omdat een ooggetuige niet altijd aanwezig is op de plaats delict heeft zowel via audio als visueel een alarmmelding verifiëren de algemene voorkeur. En dat is nou net wat Home8 Alarm heeft ontwikkeld en geïmplementeerd in elk alarmsysteem.
De operator van de meldkamer is zo veel beter in staat een alarmmelding te verifiëren en te bevestigen aan de rechtshandhaving.
Deze oplossing is uiteraard een grote meerwaarde voor alarmsystemen die professioneel worden gemonitord en bewaakt door beveiligingsbedrijven. Echter is de grote huidige trend in beveiliging doe-het-zelf alarmsystemen. Een doe-het-zelf alarmsysteem wordt uiteraard niet, tegen maandelijkse kosten, gemonitord door een groot beveiligingsbedrijf maar door de eigenaar van het alarmsysteem zelf. Dit betekent dat de eigenaar via de smartphone is verbonden met het alarmsysteem zodat er meldingen kunnen worden ontvangen zodra een bewegingsmelder wordt geactiveerd of een deur wordt geopend.
Door een alarmsysteem zelf te beheren zijn er geen kosten voor externe verificatie van een alarmmelding. De kosten die hiermee kunnen worden bespaard kunnen oplopen tot wel 80 euro per maand.
Steeds meer hulpverleningsinstanties accepteren een video geverifieerde alarmmelding door bewoners met zelf geïnstalleerde alarmsystemen. Er is geen twijfel mogelijk dat met de groeiende populariteit van doe-het-zelf alarmsystemen, video geverifieerde alarmmeldingen de trend worden. Hierdoor kan iedereen een alarmsysteem met camera installeren, een alarmmelding verifiëren en melden bij de desbetreffende instanties. Net als professionele beveiligingsbedrijven….
Home8 Alarm met beeldverificatie
Home8 Alarm beveiligt je huis op een slimme manier met beeldverificatie waardoor een vals alarm niet meer voorkomt. Dankzij de gepatenteerde Plug-Activate-N-Play™-techniek is het systeem binnen enkele minuten geïnstalleerd en geactiveerd. Het Home8 platform integreert alle sensoren, camera’s en data in de Home8 app zodat alle beschikbare informatie direct kan worden geverifieerd. Home8 is bovendien volledig te bedienen vanuit één app en is zeer eenvoudig uit te breiden met slimme accessoires.
Tip: Het Home8 Beveiliging Draadloos Alarmsysteem heeft alles in huis om je beveiliging en domotica een vliegende start te geven
Dit is slechts een opsomming van de vele voordelen van een Home8 alarmsysteem maar het kan zoveel meer voor betekenen voor veiligheid in en rondom je huis of bedrijf. Wanneer er vragen zijn mag je ons natuurlijk bellen op telefoonnummer 078-6416410. Langs komen in onze winkel is misschien nog wel beter. Dan kun je met eigen ogen de voordelen zien.